2014. szeptember 09. 09:38 - ossi.blog.hu

Zeitgeist bullshit

Érthetetlen, hogy hányan bedőlnek ennek az ökörségnek világszerte, mikor nem kell tudósnak lenni, elég már egy minimális tudás annak kiszűréséhez, hogy az egész úgy baromság, ahogy van. De ha nincs, akkor is ott a google: csak úgy ömlenek a cáfolatok, amiket mások kikapartak. Magyarországon úgy tűnik, nem szúrja még annyi ember csőrét, de pl. angolul tömegével lehet ilyet találni. Akiben van minimális ellenállás az agymosással szemben, az egyébként is esélyes, hogy kutakodással kezdi, mielőtt az egész sztorit elkezdi benyelni.

 

Az alábbi linket azért kedvelem, mert elég alaposan végigveszi a különböző részeket, forrással, egyenként cáfolva a ténynek feltűntetett kacsákat, amikre aztán a film mondanivalója, a következtetések, meg a film hívőinek világlátása épül. Nem fogom az egészet szó szerint lefordítani (bár a szerző szerint, a cikkek szabadon terjeszthetők), ha valakit érdekel, egy kis nyomozással, ki tudja bővíteni magának. Vagy ha nem tud angolul, keres más nyelven, segítséget kér, netán beletanul a google fordító használatába...

Szóval, a nevezett cikksorozat itt kezdődik az első résszel:
http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/part-one/

Amit pedig kiemelnék belőle, az ehhez a képhez kapcsolódik, mert már megjelent a magyar neten is. (Érdemes nézni, hogy ki nyeli be kritika nélkül..) Lényegében összefoglalja azt, ami hasonlóságot a Zeitgeist film talált Hórusz, egyiptomi isten és a názáreti Jézus között, amire alapozva aztán "lerántja a leplet" a keresztény vallásról.

jesusvshorus.jpg

Ennél bővebb lista is található neten, az viszont túl hosszú lenne egy alkalomra.
http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/part-one/

Szóval, amiket a kép állít:

1. Hórusz a szűz Ízisztől született. 

Hát, nem. Hórusz apja Ozirisz volt, akit megölt Széth, a testvére. Ízisz varázsláshoz folyamodva összeszedte Ozirisz darabjait, életre keltette, csak a pénisze nem került elő, ezért helyette egy arany péniszt adott neki, amivel meg tudta termékenyíteni. Vagyis, az apa ismert, Ízisz nem volt szűz, Hórusz nászból fogant.

2. Mindketten december 25-én ünneplik születésnapjukat.

Hát, nem. Jézus születésnapját eredetileg január 6-án ünnepelték, 325-ben a niceai zsinat tette át december 25-re, hogy egybeessen az egyik legnagyobb pogány ünneppel, a Napisten születésének ünnepével, ezzel is segítve a keresztény vallás elfogadását. Jézus egyébként is feltehetően valamikor tavasszal születhetett.

Hórusz születésnapjára több számítás is van, ezek szerint eshet a mai naptár szerinti júliusra, augusztusra, októberre, de december 25-re semmiképpen.

3. Csillag jelezte 3 bölcsnek Hórusz születését, akik ez alapján aztán meg is látogatták.

A Hórusz legendákban nincs szó se csillagról, se bölcsekről, legkevésbé háromról.

4. Egyiptomba menekítették.

Egyiptomból? 

5. Gyerekként templomban tanították, 30 évesen megkeresztelték.

Hát, nem. Ez az egész csak kitaláció. Anup egyébként is Anubisz egy másik neve volt.

6. Hórusznak 12 tanítványa volt.

Hát, nem. Jézusnak tényleg 12 volt, de nem a csillagjegyeket jelképezte, hanem a 12 zsidó törzset. Hórusz követői ("Hórusz fiai") négy (más forrás szerint hat) fél-istenből és 16 emberből álltak, rajtuk kívül volt még egy ismeretlen számú hadserege.

7. Hórusz is csodákat tett és járt a vízen.

Ilyesmi nem ismert.

8. Feltámasztotta El-Azuruszt.

Hát, nem.

9. Hórusz is hegyen "változott át".

Persze. Elvesztette az egyik szemét. Ez azért nem ugyanolyan átváltozás, mint hogy Jézust megkísértette a sátán.

10. És a nevek, amikkel illették... (Pl. "Isten báránya", "Megváltó", stb.)

Ezek közül egyik sem ismert Hórusszal kapcsolatban, csak az összeesküvés elméletek szerint. A megváltó "Messiah", egyébként is héber eredetű szó. Ugyanilyen bullshit a "Son God" és a "Sun God" összemosása, aminek csak angolul van értelme.

11. Hóruszt keresztre feszítették.

Hát, nem. A kereszthalál egyébként is római találmány. Ráadásul, Hórusz, a legenda szerint valamikor gyerekkorában halt meg egyszer, egy skorpió csípésétől, de Thot életre keltette. Többé sosem hal meg, legkevésbé kereszten.

12. Sírba temették, mint Jézust.

Ha nem halt meg, úgy elég nehéz volt.

13. Három nap után Hórusz is feltámadt.

De mivel nem halt meg, ezt is elég nehéz volt.

 

És még lehetne sorolni azokat, amik a nagyobb képen, illetve a Zeitgeist első részében szerepelnek. 

Végül, jó olvasást még néhány további linkhez a témában, természetesen, a teljesség igénye nélkül. Valakinek nem elég ennyi, bármikor talál még, csak keresni kell. :)

http://skeptoid.com/episodes/4196http://smashingtelly.com/2007/11/08/zeitgeist-the-greatest-lie-ever-told/

http://www.skeptic.com/eskeptic/09-02-25/#feature 

http://www.gotquestions.org/zeitgeist-movie.html

http://ri-ir.org/2011/11/22/zeitgeist-far-right-conspiracy-theories-and-occupy-wall-street/ 

http://thethirdestate.net/2010/03/zeitgeist-exposed/http://warp.povusers.org/grrr/tools_against_conspiracy_theories.html 

http://www.jonsorensen.net/2012/10/25/horus-manure-debunking-the-jesushorus-connection/ http://thedevineevidence.com/jesus_similarities.html

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ossiszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr896682553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.02.25. 20:12:56

Zeitgeist: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság

vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_biblia_hazugsag

Róbert Cs.
2016. március 10. 22:31

Tisztelt Szórakoztató Valláskritika!
Nagy kedvelője vagyok az oldaluknak, és igyekszem figyelemmel kísérni posztjaikat. Nemrégiben, az Önök oldalán olvastam, hogy Hórusz istent keresztre feszítették. Én akkor, (eddigi "ismereteim" fényében ezt az infót kétségbe vontam. Azóta, többször is, megpróbáltam utána nézni ennek, ahogy időm engedte. Most szeretnék Önök felé helyre igazítással, élni. Megtaláltam (bár elég nehezen), a dokumentumot, mely erről ír. Ki kell jelentenem, hogy Önöknek volt igazuk, valóban van olyan autentikus szöveg, mely szerint Oziriszt keresztre feszítették. További sok sikert kívánok Annak reményében, hogy még sokáig kedvelhetem az oldalukat. Tisztelettel: Cs. Róbert

Alois Sandbichler:
Des Horus Anmerkungen über die Propheten, Jesum, und seine

Jünger:

E. A. Wallis Budge:
From Fetish to God in Ancient Egypt
süti beállítások módosítása