2014. szeptember 07. 16:49 - ossi.blog.hu

Konspirászió

Kicsit olyan érzésem van, mint amikor egy társadalom a hanyatlása kezdetén teljesen megzakkan és elkezdi az elmebeteg ámokfutását mielőtt végleg eltűnik a történelem süllyesztőjében. Magyarországra ez különösen igaz, csak nálunk pl. nem egymást esszük meg, mészároljuk le (még), hanem mániákus módon keresünk (és találunk) külső ellenséget, teljesen figyelmen kívül hagyva a tényeket, meg az alapvető összefüggéseket.


Ez a hét különösen döbbenet: bárhova fordulok, bármit szólok, előbb-utóbb valami kis zavaros, ám szaftos összeesküvés elméletbe botlok. És már rég átlépte azt a küszöböt, amire én kalibrálva vagyok. Kezdi kikezdeni a tolerancia szintemet. Ahogy pedig haladunk a választások felé, romlik az életszínvonal, újabb és újabb bekövetkező gazdasági válságok híre érkezik, fokozatosan durvul a helyzet. Ha így haladunk, lesz ebből még népírtás... Lehet, hogy ez lesz a következő, amiben megtalálom a magam harcát. :D


A gondolkodás, kritika, szkepticizmus nem baj, csak az, amikor alapvető logikai bukfenceket és ténynek álcázott dezinformációt vagy tévedést képesek emberek benyalni, majd azok alapján egy egész kis alternatív világot felépíteni. Volt idő, amikor lelkesen vitába szálltam ilyenekkel, de rá kellett jönnöm, hogy képtelenség. Főleg azért, mert a kommunikációs technikáik szinte egyformák: ugrálás a témák között, hogy nehogy kiderüljön, hogy valamit nem tudnak érvekkel megtámogatni, személyeskedés, hogy kikezdjék a másik türelmét, szintén azzal a céllal, hogy így hátha követhetetlenné válik, hogy még mindig nem tudnak több érvet felhozni, illetve, a ködösítés, általánosítás, összemosás, hogy kevesebb hely maradjon a tényszerűségnek, megint azzal a céllal, hogy az ember vagy feladja vagy elmosódik, hogy mibe lehet belekötni. Ha nem marad más, akkor meg egyszerűen mindenki hülye, aki más véleményen van.


Nem titok, hogy az egyik, amit egyre kevésbé viselkedek, az ez a Zeitgeist faszság, amit láttam annak idején, de már akkor sem értettem, hogy ilyet hogy lehet benyelni, pláne isteníteni? Az egészből sugárzik a manipuláció, a tények ferdítése és mindezt dokumentumfilmnek álcázva, amit a többség hajlamos valamennyire hitelesnek tekinteni. Ehhez képest, napról napra egyre több lelkes híve van. Egész értelmes emberek is.
Csak angolul van, mert úgy tűnik, arrafelé vannak csak ennyire lelkes emberek, de minden kezdő Zeitgeist rajongónak ajánlom az alábbi linkeket, mielőtt vallásos hitté nem növi ki magát a lelkesedés. Meg persze, mindenféle összeesküvés elmélet hívőnek... Sok szeretettel:

How not to get fooled by conspiracy theories
http://warp.povusers.org/grrr/tools_against_conspiracy_theories.html

Conspiracy theory logical fallacies
http://warp.povusers.org/grrr/conspiracytheories.html

Zeitgeist debunked - The Skeptic Project
http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ossiszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr206678013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása