2014. szeptember 21. 13:07 - ossi.blog.hu

Mi folyik Kishantoson? 1.

Kishantos egyike azoknak a történeteknek, amelynél érthetetlen, hogy miért nem vágta ki a biztosítékot az embereknél..

Kishantos hazai, innovatív, sikeres, kimagaslóan versenyképes. Példaértékű, mert követhető modell és bárki utánuk tudja csinálni kicsiben és nagyban is. Közösségi, mert a felhalmozott tudás nem öncélú, fennállása alatt folyamatosan tartottak képzéseket azoknak, akik szeretnének tőlük tanulni, szűk körben pedig munkahelyeket teremtett, más vállalkozásoknak pedig segített olcsóbban jó minőségű alapanyaghoz jutni. Jövőbe mutató, mert olyan problémákra keresnek (és találnak) megoldást, amit hamarosan a saját bőrünkön is érezni fogunk. Életképes és áldásos, mert a meglévő innovációkhoz további nagy tervek tartoztak, amiből nagyobb közösségek is profitálhatnak, olyanok is, akik nem kötődnek a mezőgazdasághoz. És alulról jövő, civil, mert az egészet olyan hétköznapi emberek teremtették meg, mint te vagy én, nem maguknak, hanem neked meg nekem, még ha ezt közvetlenül nem is érzed.

Kishantos fennállása óta folyamatosan ellenszélben kényszerült dolgozni és fejlődni, kormányoktól függetlenül. Sosem találtak komoly, állami szintű hátszelet. Pedig, megérdemelték volna azért, amit letettek az asztalra. Az, hogy eddig fennmaradtak és tudtak fejlődni, annak köszönhető, hogy a nagy gépezetben mindig akadt egy-egy kakukktojás, aki megértette, hogy mennyire tisztességes és mennyire értékes, amit csinálnak és akinek köszönhetően nem tudták őket felzabálni a disznók.

Tavaly ősszel ennek lett vége.

Talán érthetőbb, ha úgy mesélem el, hogy mi is történt pontosan, ha azt mondom, hogy van néhány lakásod. Egész pontosan, nem kizárólag a tied, hanem a tágabb családodé. Nagyszülők, testvérek, unokatestvérek, azok gyerekei. Ennyiben nem tudtok egyszerre lakni, hát kiadjátok. A dolgokat szervezi a Béla meg az Ottó, akiknek hajlana maga felé a keze, de annyira félnek attól, hogy jön a rokonság kopogtatni az ajtón, hogy attól még jól, nem jól, de döcög a szekér  a családi vállalkozásban.

Lesznek olyan bérlők, akik csak fizetik a rezsit és hát mégsem rohad le mellettük a lakás annyira. Persze, az is valami. És jön egy bérlő, aki tovább gondolja az egészet, jó ötletei vannak. Mondjuk, csinál egy nagyon jól menő lakáséttermet. Egyedit, innovatívat, amire van kereslet, és hogy te is részesedhess belőle, neked és a családodnak menza áron adja az ebédet. Nem biztos, hogy a legjobb példa, de azért jól hangzik, nem?

A vállalkozása révén véghezvitt fejlesztéseknek köszönhetően a ti 10 milliót érő lakásotokból csinál egy 30 milliót érő lakást, amit ennyiért bármikor eladhatnátok, de ha nem is akarjátok eladni, fedezetnek akkor is jól mutat. Ismétlem: úgy, hogy nektek nem csak a lakásotok értéke nő, hanem közvetve az általuk termelt haszonból is részesültök. Nem a hátatok mögött csinálják, végig tudtok róla és végig beleegyeztek. Pénzt ti nem adtok hozzá, sőt, azt mondjátok, hogy neki legyen kicsit drágább a bérleti díj, ha már ilyen jó ötleteid vannak, de így is megegyeztek.

Majd jön az unokatestvéred, Sanyi, aki szerint francba a családdal, minek osztozzon annyi rokonnal, amikor így neki csak mondjuk, pár millió jut, pedig megszerezhetné az egészet is. Na jó, nem az egészet, mert abból lázadás lenne, de majdnem. És jönnek a haverok a klubból, akik elvégzik a melót, cserébe valami nekik is csurran-cseppen. Sanyiék kitalálják, hogy profilváltás kell, meg új bérlők. Hogy a tisztesség látszata fennmaradjon, azt is kitalálják, hogy új feltételekkel lehet a lakásokat bérelni, ahol bárki indulhat, de értelemszerűen, csak ő vagy a haverok nyerhetnek. Azt majd valahogy letagadják, hogy a család bevételének annyi, innentől már ti fizettek a bérlőknek, hogy a lakásban lakjanak.

A parasztvakítás kedvéért valamennyi juthat a többieknek is, majd azt mondják, nyócév, meg nehéz időszak, meg hogy ez valójában csudajó. Vagy ráfogják az egészet a nyuszira. Az egészet meg felöntik valami mázzal arról, hogy Béláék ratatouille-t, meg curryt is esznek, pedig tisztességes ember disznótoroson meg gulyáson kívül másra nem fanyalodik, amiből következik, hogy amihez Béláék nyúltak az csak rossz lehet, Sanyi meg tudja a tutit. A rokonság meg elhiszi vagy értetlenül áll, de a közös vagyon eltűnőben, míg az unokatesó és a haverok a klubból egyre gazdagabbak. A csudajó bérlő meg... majd azt mondjuk, hogy Béláék embere volt, vagy még rosszabb: ürgebőrbe bújt ügynökök.

Ha én lennék a lakás tulajdonosa, négy lehetőség közül választhatnék:

1. Áldom az ilyen innovatív bérlőket és mindenképpen ragaszkodnék hozzájuk. Sőt. Azt mondanám, hogy kedvezményt is adok neki, csak mutassa meg másoknak is, hogy hogyan tudják ők is megcsinálni, azt, amit ők csináltak.

2. Áldom az ilyen innovatív bérlőket, hozzájuk ragaszkodnék, a többit meg oké, kiadom új bérlőknek.

3. Teszek nagy ívben arra, hogy miért jó nekem, hogy ilyen bérlőim vannak és elzavarom őket, majd odaadom bárkinek, akár olyannak is, akiről előre tudom, hogy az én, piaci áron 30 milliót érő lakásomból csinál egy megint 10 milliót (vagy kevesebbet) érőt.

4. Teszek nagy ívben arra, hogy miért jó nekem, hogy ilyen bérlőim vannak és elzavarom őket, a lakást meg szobánként kiadom olyanoknak, akikről előre tudom, hogy az én, piaci áron 30 milliót érő lakásomból csinálnak egy megint 10 milliót (vagy kevesebbet) érőt.

Azt gondolom, elég egyértelmű, hogy a lehetőségek közül nekem melyik lenne a jó és melyikből származna károm. Jelen esetben Sanyi a 4. lehetőséget választotta.

Feltételezem, hogy érthető, hogy ebben a történetben mi (te meg én és kb a 10 millió magyar) vagyunk a család és ki az a Béla meg az a Sanyi? És mi történik a mi közös vagyonunkkal, vállalkozásunkkal és hova lesz a család vagyona, azon keresztül pedig a jövője egy darabja?

Akkor jó, mert folytatom azzal, hogy miért a lakást hoztam példának...
Folyt: http://ossiszerint.blog.hu/2014/09/21/mi_folyik_kishantoson_371

facelia.jpg

Címkék: köz kishantos
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ossiszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr536710759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2014.09.21. 21:25:27

Az első bekezdés nettó hazugság. Nem is érdemes tovabb olvasni.

ossi.blog.hu 2014.09.21. 21:44:23

@Behajtó70: Kösz az észrevételt. Átolvastam a kedvedért, de nem találtam benne olyat, ami akár túlzás lenne, akár nem felelne meg a valóságnak. Utána jön a lényeg.

ossi.blog.hu 2014.09.21. 21:46:53

@Behajtó70: Bocs, most látom, hogy az első sorra írtad, hogy hazugság. Ezzel nem tudok mit kezdeni, ha nem gond. :)

besztercei 2014.09.21. 22:03:45

@Behajtó70: Miért, szerinted érthető, hogy miért nem vágta ki a biztosítékot az embereknél? Mert szerintem az az első bekezdés. A kötözködést félretéve, de továbbra is etetve a trollt: ha valaki hazugságnak nevez valamit, akkor bizonyítékokat is rak mellé, különben csak óvodás szintű vádaskodás az egész.

Ja és mielőtt jönne a libsibolsi szöveg: nem nyert. Sőt, az ismeretségi körömben sokan pártállástól függetlenül elítélték a dolgot. Igaz, egy kormánnyal szimpatizáló ember nem fogja hangosan elismerni, hogy legszívesebben hová küldené szeretett pártjának vezetőit. Sajnálom, hogy politikai ügy lett Kishantosból, mert így egyrészt kisebb volt az esély a megoldásra, másrészt meg nem álltak ki mellette hangosan azok az emberek, akiknek fontos a szülőföldjük "egészsége", ugyanakkor nem szeretnének "nemzeti érzületű" (vagy hogy mondják) emberként és Kishantost támogatva bizonyos politikusok mellé keveredni.

ossi.blog.hu 2014.09.21. 22:44:10

@besztercei: Kishantos annyiban mindig szólt a politikáról is, amennyire az a közzel való törődést jelenti. Pragmatikus értelemben. Ide mindig pártszimpátiától függetlenül jártak le emberek, ültek egy asztalnál, beszélgettek és feltöltődve mentek haza. Egy esetre sem emlékszem, amikor az eltérő pártszimpátia megölte volna a beszélgetést. Ami önmagában is ritka és nagy szó.
Azt én is sajnálom, ha bárkinek a nemzeti öntudat jutna a történetről eszébe, mert annál sokkal földhözragadtabb dologról szól: érnek-e még valamit a törvényeink. Ezt egyik párt sem sajátíthatja ki magának.
Tényleg ajánlom, hogy ha valakinek van lehetősége, valamelyik programjukra nézzen le. Még nem találkoztam olyannal, aki megbánta volna. :)

Arth_ur 2014.09.22. 11:04:09

A Kishantoson történtek nálam pl. kiverték a biztosítékot, mélységesen felháborít, amit velük műveltek, és támogatom Ács Sándorné harcát abban, hogy minden lehetséges módon jogorvoslatban részesüljenek.

A mostani helyzet leírásával alapvetően egyetértek, de nem tudom szó nélkül hagyni a múlt, a tények rózsaszín szemüvegen keresztüli átértelmezését a bevezetésben. Sem támogatás, sem együttérzés nem lehet ok arra, hogy a poszt indításánál irreális, valóságtól elrugaszkodott dolgokkal mutassa be valaki a kishantosi biogazdaságot.

A kimagaslóan versenyképes pl. minimum erős túlzás. A biogazdaságok úgy tudnak többé-kevésbé versenyképesek lenni, hogy egyrészt agrártámogatásokban részesülnek (a legtöbb országban több támogatást kapnak, mint a hétköznapi gazdálkodók), másrészt a biotermékek divatja, mítosza számukra kedvezően felhajtja az eladási áraikat. Ez alól Kishantos sem kivétel.

A mezőgazdaság számos problémájára tényleg keresik (keresték) a megoldást, de nagyon messze voltak attól, hogy azt mondhassuk: megtalálták. A jelenlegi ideológiájával ugyan szerintem nem jó irányban kutakodik megoldásért a biotermesztés, de ez természetesen nem változtat azon, hogy a lehetőséget meg kellene nekik hagyni, hogy próbálkozzanak tovább, netán új irányokban is. Erre jó hely volt a kishantosi mintagazdaság, bűn volt tönkretenni őket és eddigi eredményeiket, de messze nem olyan "szép a menyasszony", mint amilyennek a mostani, aktuálpolitikai célból leegyszerűsített képen mutatják.

Nem igaz, hogy Kishantos "fennállása óta folyamatosan ellenszélben kényszerült dolgozni".
Német-magyar minisztériumi (!) program keretében indították az egészet még a Horn-kormány ideje alatt (info pl. itt www.nepfoiskola.hu/mntlap/archiv/2005_2/kishantos.htm) többek között Ángyán József közreműködésével és politikai támogatásával, mely megvolt akkor is, amikor már államtitkár volt. Elég durva átértelmezés Ángyánt "gépezetbeli kakukktojásnak" aposztrofálni, miközben hosszú ideig jelentős politikai befolyású támogató volt.

Ettől függetlenül Kishantos tényleg példaértékű, tényleg közösségi célú, tényleg problémákra keresnek megoldást, szükség van (lenne) ilyenekre. Csak éppen a dolog nem ilyen fekete-fehér, és nem a minden tekintetben "jó" és minden tekintetben "gonosz" harcáról van itt szó, hanem a gátlástalan hatalom bosszújáról és a hozzá csapódó gátlástalan haszonlesők pofátlan érdekérvényesítéséről.

ossi.blog.hu 2014.09.22. 14:45:31

@Arth_ur: Kishantosnak megérte itthon olcsóbban eladni a terményét (lsd Piszke pékség), amiért jóval többet kapott a külföldi vevőktől. Ha olcsóbban is megérte, akkor talán mégis versenyképesen tudnak termelni. Ismerek olyat, aki maga nem állt át biotermesztésre, de saját bevallása szerint az ott tanultakból sokat tudott hasznosítani és hozzájárult a költségei csökkentéséhez. Támogatást a hagyományos termesztők is kapnak. Abban egyetértek, hogy biztos, hogy nem én vagyok a legalkalmasabb arra, hogy megítéljem, hogy mennyivel olcsóbb az ő módszerük, mint a hagyományos, csak Éváék elmondására tudok hagyatkozni, szerintük olcsóbb.
A versenyképesség meg mégis az, hogy mennyire van igény a termékedre. Kishantosnak ezzel sosem volt gondja.

Az indulás egyébként egy érdekes történet... Gondolom, nem ismered.. Nem volt ott hátszél. Az egész úgy indult, hogy adnak a németek, a dánok meg a magyarok. A későbbi dunai biztos (nem jut eszembe a neve, de ha jól azonosítom a neten, Nemcsók János) azt mondta, hogy cserébe akkor ők ebből kérnek vissza pár milliót zsebbe. Kishantos értelemszerűen nem ment bele, amire az volt a válasz, hogy akkor majd más fogja megcsinálni az egész központot. Nem jött össze, mert a dolgok nem így működnek, de így alakult az, hogy Magyarország azon kívül, hogy bérletbe(!) odaadta a területet, meg együttműködhettek a gödöllői egyetemmel, semmi mást nem vállalt. Hogy ez elkövetkező évek történéseit ne is említsük. Annyira pofátlanul, mint a korábbi és a jelenlegi fidesz kormány nem mertek és nem is tudtak (lévén, hogy azért az mszp kormányok belső korrupciós infrastruktúrája azért messze nem működött olyan jól, mint a fideszé) keresztbe tenni, de próbálkoztak. Erről Éva és Feri regényeket tudna mesélni.
süti beállítások módosítása