2014. szeptember 07. 16:50 - ossi.blog.hu

Összeesküvés elméletek és áltudományos állítások készítése házilag – 1. Az alapok

Jó ideje azon gondolkodom, hogy ki kéne találni valami jó kis összeesküvés elméletet, mert azt látom, hogy így, gazdasági válságok idején, pláne századfordulók környékén hihetetlen igény van rá, a kitalálók meg remekül élnek belőle, de aztán rájövök, hogy végül is, nem lenne pofám. Viszont, ha mégis vágyna rá valaki, néhány elem, amivel egy jó ötlet tálalható. És még jutalékot sem kérek. ;-)

Legyen lázadó

Az emberek többsége nem bízik a hivatalos szervezetekben, mert személytelen, ismeretlen, átláthatatlan. A „hivatalos verzió” megértéséhez sokszor némi háttér tudás is kell, ezért sokkal vonzóbb az, aki lázad ellenük és megkérdőjelezi őket. Vagyis kell egy vélt vagy valós „hivatalos verzió”, amivel szemben fel lehet állítani egy sokkal ízesebb ál-verziót.

Ha nincs jobb érv, mindig vissza lehet térni oda, hogy ha a „hivatalos oldal” (ízlés szerint: kormány, tudósok, történészek, közgazdászok, stb) említést sem tesz a témánkról, az az összeesküvésük jele. Ha meg cáfolják, akkor az, hiszen nem zörög a haraszt...

Legyünk együtt ravaszak!

Az emberek többsége szeretné hinni, hogy az ő véleményét nehéz befolyásolni, sőt, ravaszabb az átlagnál, így mindig érdemes arra ügyelni, hogy a tálalás után a befogadó úgy érezze, most már velünk együtt ő is átlát a szitán. Az egyik legremekebb kontraszt finom utalást tenni a tömegek agymosására, amely csoportba természetesen a szerző és a befogadó sosem tartozik.

Könnyebb azokkal, akiket korábbi összeesküvés elméletek már beszippantottak egyszer-kétszer, ezért őket érdemes célközönségnek jelölni, a többieket egyszerűen ignoráljuk, mert egyébként is tele vannak kényelmetlen kérdésekkel. :-)

Témaválasztás

Azért az legyen aktuális, olyan, ami érdekli az embereket, mégse túl hétköznapi. Éppen annyira, hogy ismerős legyen, de még elég távoli vagy elvont az átlagember számára. Valszeg a népmérgező pelenkákról kevésbé indul be az emberek fantáziája és már azok az idők is elmúltak, hogy pl. a gravitációról és az azt tömegekkel elhitetőkről rántsuk le a leplet.

Környezetvédelem, pénzügyek, egészség, politika, történelem, - ezekben a témákban bőven lehet szemezgetni.

Szókincs

Alap szavak, amikkel mindenképpen célszerű operálni (a teljesség igénye nélkül): gyilkos, gyalázatos, szándékos, sokkoló, káros, mérgező, hivatalos, bevallotta, elhallgat, titkol. Mivel egész hosszú listát lehetne belőlük írni, egyszerűbb elolvasni néhány ismert összeesküvés elméletet vagy áltudományos hírt, hogy ráérezzünk a megfelelő szóválasztás ízére. Kiválló forrásnak tekinthetők az olyan oldalak, mint a naturahírek, tudnodkell, antalvali vagy hír.ma,

Találjunk bűnbakot?

Na, ez teljesen felesleges. Aki belekóstolt már egy-két összeesküvés elméletbe, annak kialakult elképzelése van arról, hogy minden rosszért a globalisták, a liberálisok, a neoliberálisok, a kommunisták, a kormány, Amerika, az oligarchák, a világ leggazdagabb emberei, Bill Gates, az ufók, az NWO, a pápa, a zsidók, vagy éppen az arabok, netán a kínaiak a felelősek, akik a háttérből irányítják életünk minden rezdülését. Új bűnbak kitalálása helyett legfeljebb beleszőhetjük, hogy „háttérhatalom” és ebből mindenki gondol majd a saját bűnbakjára.

De én még ennyivel sem bajlódnék, aki elhiszi a jól felépített történetünket, az teljesen önellátóan a saját bűnbakját fogja okolni és minél szélesebb a paletta, annál többnek lesz befogadható. És ugye minél többen nyitottak rá, annál meggyőzőbbnek fog tűnni az új hallgatók/olvasók számára.

Bizonyíték?

Az a tapasztalatom, hogy képi anyag nélkül az emberek többsége már nem olvas el pár bekezdést sem, ezért mindenképpen kell, legalább egy fénykép. A videó az már időigényes és költséges is lehet, úgyhogy én fényképre szavaznék, mert vagy van vagy össze lehet dobni egy fél délután alatt. Legegyszerűbb valami könnyen hozzáférhetőt előszedni, amit már az új körítéssel lehet bemutatni. A kondenzcsíkokat már felhasználták mások, de lehet, hogy mégis fontolóra kéne venni a pelenkákat, mert az úgyis van, vagy könnyen beszerezhető, akitől elkérjük, az úgysem akarja megtartani...

Kelleni fog még egy jó kis névgenerátor. Legyenek személynevek (mindig témához illő titulussal és lehetőleg külföldi) és intézet nevek (használhatunk angol szavakat, de jól hangzik anyanyelven is, mintha fordítottuk volna). Ők lesznek majd a megbízható forrásaink. Célszerű, ha hétköznapian hangzik, mintha akár létezhetne is. Vagy szemezgessünk kevésbé ismert létezők közül, úgysem nézi meg senki, hogy tényleg mondtak-e olyat, amit nekik tulajdonítunk.

Hol publikáljunk?

Könyörgöm, nehogy egy eldugott, saját blogon! Vannak bejáratot oldalak, ahova el tudjuk juttatni. Ha valahova már bekerült, onnantól használhatjuk azokat forrásmegjelölésnek, hogy úgy tűnjön, mintha már többen is írtak volna róla. Az emberek többsége úgysem veszi majd a fáradtságot, hogy leellenőrizze, hogy a másik oldalon is mi posztoltuk ki a hírt.

 

Hát, ezek az alapok. A következő részben felsorolok néhány példát arra, hogy milyen érvelési technikákkal lehet az újonnan kitalált összeesküvésünket, vagy áltudományos elméletünket hihetővé tenni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ossiszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr396678035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása