2015. december 19. 12:11 - ossi.blog.hu

Kiherélt férfiak

Azóta rágom a kefét, mióta megtudtam, hogy hiába a szakáll, a férfias külső, az izmos karok, na meg a széles vállak, ez a férfi állítólag már teljesen ki van herélve:

A kép Johan Bävman fotósorozatából való, amit gyesen lévő apukákról készített, azért, hogy arra bátorítsa a svéd családokat, hogy használják ki a családtámogatási rendszer lehetőségeit. Forrás: http://www.johanbavman.se/swedish-dads/

Mert hogy inkább asszociálnék arra, hogy a kép címe akár az is lehetne, hogy "a babázó apuka igen is szexi".

Amúgy a képen szereplő férfit Andreas Bergströmnek hívják és egyike azoknak az apukáknak, akik gyesen vannak. Svédországban. Mármint egy olyan országban, ahol tombol a „genderőrület” meg (18 éven alattiak forduljanak el, mert csúnya szó következik ) az emancipáció. Ahol a férfiak kiherélését maga az állam propagálja azzal, hogy arra biztatják a családtervezőket, hogy az anya mihamarabb menjen vissza dolgozni, az apa meg vállaljon nagyobb részt a gyereknevelésből, pl. a gyes felét ő vegye ki és akkor több pénzt kap a család. Svédország -a többi skandináv országgal együtt,- eddig is jobban teljesített, mint pl mi, akik tudjuk a tutit erről az egész emancipációról, de azt remélik, hogy ezzel az intézkedéssel tovább növelhetik a gyermekvállalási kedvet. Mert azt gondolják, hogy a XXI. században a titok a nők biztonságérzetében rejlik, az egykeresős családmodell vagy az, hogy a nők számára a gyerekvállalás érezhető hátrányt jelent a munkaerőpiacon, pedig nem ezt szolgálja. Egyébként is a gazdaság motorja az, ha minél több a jól képzett, sikeres állampolgár, akiknek az adójából aztán finanszírozni lehet egy csomó hasznos dolgot, mint például a családok támogatását, -és ebben minden kézre szükség van, ahogy Pataky Attila szokta mondani,- csak ők ugye a nőkre is értik.

 Forrás: https://europebynumbers.wordpress.com/2015/07/27/demography-today-europes-dwindling-population/

Akárhogy is nézem a fenti térképet a termékenységi rátákról, ezen bizony jól látszik a különbség azok között az országok között, ahol a nők emancipálása (ami állítólag egyben a férfiak kiherélését is jelenti) kormányzati program, meg azok között, ahol úgy hiszik, hogy a gyerekvállalás és utódgondozás amolyan női principium, a beteljesedett női lét egyetlen és igaz formája, a férfi dolga meg, hogy ehhez biztosítsa a hátteret.

És ezzel be is fejezhetném, mert ez önmagában válasz azoknak, akik szerint Kövér Ákosnak alapvetően igaza van, csak nem gondolkodni kell rajta, elég azt érezni...

De csak azért is...

Először is: no para, nincs itt akkora gond a fejekben. A magyar ember mind a mai napig nagyon fontosnak tartja, hogy szaporodjon. Az átlag magyar már felnőttléte kezdetén is úgy készül, hogy neki biztos lesznek gyerekei, majd amikor felnő és tényleg belevág, jellemzően úgy nyilatkozik, hogy kevesebb gyereke van, mint amennyit valójában szeretett volna. Sőt. A világon egyedülállóként csak ránk jellemző, hogy nem csak a legszegényebb rétegek vállalnak az átlagnál több gyereket, hanem egy bizonyos életszínvonal felett a jómódú réteg is. (LINK) Úgyhogy nem kell szapulni az embereket, köztük a dolgozó nőket sem, mert kedv az éppenséggel lenne... Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a kivándorolt családok körében átlagosan több gyerek születik, mint itthon.(LINK)

Senki ne értse félre, tényleg örömmel tölt el, hogy Kovács Ákosné boldog, hogy tehetségét és tudását okos és szép gyerekek felnevelésére fordítja, illetve, arra, hogy férjét támogassa álmai megvalósításában, de a nagy, magyar, szürke valóság az, hogy ahol az átlagkereset 250 000 forint körül mozog, ott azért elég szűkös a felhozatal azokból a férfiakból, akik ugyanezt a családmodellt biztosítani tudják, és hát, nem lehet mindenki udvari Csepregi Éva vagy gázszerelő. Nem, nem emlegetem fel, hogy aki ma felsőoktatási intézménybe jelentkezik, annak vállalnia kell, hogy ugyanannyi időt majd le is fog dolgozni itthon, hogy viszonozza azt, amit az állam belé fektetett, miközben kovács ákosnékkal szemben nincs ilyen elvárás, mert hát úgyis az a lényeg, hogy okos, tanult embereknek jó eséllyel okos, tanult gyermekeik lesznek, ami végül mindenkinek jó, no de azért szívesen... Na jó, ha a négy lányuk követi majd a szülői mintát, akkor az már egy pici hm.

Egyébként nem abba kötök bele, hogy Kövér Ákos mit gondol, hanem abba, hogy ez akkora egyetértésre talál azok között is, akiknek vérből és verejtékből kéne tudnia, hogy mekkora butaságot beszélnek. Mert amíg ekkora megértésre talál, addig ezek komolyan úgy fogják gondolni, hogy amit mondanak az tuti és kettőjük közül az egyik véleménye nem magánügy. Sőt. Azt a gyanút kelti, hogy annyira "úgy" gondolják ő és a haverok, hogy majd még a tettek mezejére is lépnek, aztán sok évvel később meg kilincselhetünk Japánban, hogy meséljék már el, hogy is volt az, amikor rájöttek, hogy mégis inkább erőltetni kéne ezt a női emancizét. (LINK)

A XXI. században az egykeresős családmodell, vagy az, hogy az apa a fő-fő kenyérkereső, anya meg valamennyit még hazavisz mellé, de legalább az utódgondozásra koncentrál, egyszerűen halott ügy. Magyarországon meg pláne az. Ennek a modellnek nincsenek meg a biztonságérzethez szükséges erőforrásai. A nő meg mégis csak olyan állat (miért nem lehet már learchiválni ezt a „nő nem ember” dumát?), aki ha tehetné inkább úgy csinálná, mint a nyestek, hogy teherbe esik 18 évesen, ahogy a család, a rokonok meg a haza elvárja, aztán kihordja, amikor a körülmények megfelelők hozzá.

Mert mit csinál az a család, aki tudja a nő és a férfi helyét a világban, de annyit már nem tud összespórolni (nálunk a lakosság nagy része nem tud), hogy ha holnap apuba belerongyolnak az autópályán és nem megy haza, vagy beteg lesz, netán munkanélküli (uram bocsá’, hiszen blaszfémia ilyet felemlegetni, de kapuzárási pánikjában lelép egy szebbel, fiatalabbal vagy éppen anyu érzi úgy, hogy ebből a kapcsolatból lépnie kell és az édes bosszú egyik formája az lesz, hogy nem kap tartásdíjat)? Ki segít majd nekik? Egy olyan országban, ahol a hagyományos családmodellt favorizálók halmaza és azok halmaza, akik szerint aki segélyre szorul, az élősködő és le kéne pattintani a közös kasszáról, feltűnően nagy számban egybeesik, ráadásul még találkozik is a családbarát kormány értékrendjével? Segítek: ha a rokonok sem tudnak, akkor senki. Anyu elindulhat munkát (vagy jobban fizető munkát) keresni, de hol szeretnek elfogadható fizetést adni olyannak, aki a munkaerőpiaci versenyben lemaradt?

Az a helyzet, hogy egy olyan országban, ahol 207 000 forint/fővel már a legjobban kereső 10%-ban vagy, majd ha ennyi mellett jön a gyerek, akkor az jelentős életszínvonal esést jelent, ahol a válások száma magas, és ráadásul Lux Elvira azt a megállapítást is teszi, hogy „a férfi általában elsősorban a nőhöz kötődik, és amíg kötődik hozzá, addig kötődik a gyermekükhöz is. Amikor a férfi elfordul az asszonytól, egy idő után a gyermektől is elfordul, nem ritka, hogy egészen „megfeledkezik” róla.” ... (LINK) Szóval, az a helyzet, hogy egy ilyen országban szuicid hajlamú az a nő, aki bedől annak, hogy az a csudajó, hogy ő koncentrál a családra, pláne, ha még el sem megy dolgozni, ahelyett, hogy foglalkozna a melójával és a keresetével is, és kiállna azért, hogy ahhoz, hogy ez működjön, az apa is vegye ki a megvalósításhoz szükséges részt az utódgondozásból. Mert csak így működik: ha az anya karrierjének alternatívája nem az elhanyagolt gyerek, hanem az az apa, akivel úgy tudják elosztani a feladatokat, hogy az mindannyiuknak jó legyen. És akkor még válás után is kisebb eséllyel múlik el a gyerekhez való kötődés.

És akkor kérdem én: ki nézi le a férfiakat? Az, aki szerint egy férfi is képes már egészen kis kortól megfelelően gondoskodni egy gyerekről vagy az, aki szerint egy valamire való nő a génjeiben hordozza, hogy hogyan lehet egyszerre takarítani és gyereket ellátni, az igazi férfi meg úgy van vele, mint az ufókkal, hogy először akkor veszi fel vele a kapcsolatot, amikor végre megszólal valami értelmes, emberi nyelven, mert ha tényleg rá lehet bízni egy gyereket, akkor vagy buzi vagy töketlen? És akinek ez a normális, az nem gondol bele, hogy érdemes-e olyannak szülni, aki nem fog tudni megbírkózni a kihívással, ha vele történik valami? Itt ennyien élnek kommunában vagy nagycsaládban, hogy megengedhetik maguknak, hogy majd csak lesz valahogy, legfeljebb a többiek gondoskodnak róla?

Azt gondolom, hogy amit Kövér meg Ákos mondott, az nem a nőknek sértő. Egy átlagos magyar nő, aki két lábbal jár a földön, az hallotta már ezeket ezerszer és csak annyit mond, hogy „jó’ van, majd beleér az ujjad a bilibe, oszt’ fölébredsz”. Ez azoknak a férfiaknak volt bántó, akik igen is igénylik, hogy a lehető leghamarabb aktív részesei legyenek a gyerekük életének, azoknak, akik nem csak akarják pelenkázni, fürdetni, meg ápolni a gyereküket, amikor az beteg, hanem tudják is, hogy erre ők képesek, mint ahogy arra is képesek, hogy párjukkal megoldják, hogy az idilli család és a nő karrierje ne zárják ki egymást és fel sem merül bennük, hogy ez az ő kiherélésükkel lenne egyenértékű. Mert, hogy az ilyen férfiak is egyre többen vannak (szerencsére) és egyáltalán nem töketlenek vagy férfiatlanok. Pláne nem kiheréltek. Sőt. Ők már a XXI. században élnek.

 akos6.jpg

54 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://ossiszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr418184004

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért szeretik annyira a jó apákat? 2015.12.20. 23:46:27

Ezzel a címmel találkoztam pár napja egy amerikai weboldalon, 5 nyomós okot is felsorol. De tényleg kell őket szeretni? A cikket egy apa írta, íme az ő ötös listája és magyarázatai, hogy miért szeretik annyira a jó apákat: 1. a jó apák szeretik hor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.12.20. 20:57:34

A telegónia miatt kizárólag szűz nővel érdemes családot alapítani #nohymennodiamond klou.tt/13l9ygsftg1pt

Noname Watanabe 2015.12.21. 16:16:11

Hé, egyébként eddig nem az volt a duma, hogy a nyitotttoleráns svédeknél azért nagyobb a 'termékenységi ráta' (WTF mi ez, állattenyészet?) mert ők okosan befogadják a bevándorlókat és ők öt-hat gyereket csinálnak? A leginkább kevésbé emancipált muszlimoknak köszönhető a termékenység és nem pedig a nagyon emancipált apuciknak és önmegvalósító anyuciknak. Azért ez ironikus.

Tahó Sandokan 2015.12.22. 10:00:11

@Noname Watanabe: véletlenül se nézzünk utána... Svédországban cirka 300 ezer muszlim él, akik a népesség 3%-át adják. Ha rájuk kennéd, hogy rendben van a születési arány, akkor feltételezed, hogy ott is kb 1,3 a gyermekek száma, csak ezek viszik feljebb, ugye? Az már ne is zavarjon, hogy ha 2 gyereket veszünk átlagban, az azt jelenti, hogy minden muszlim családnál átlagban 44 gyermeket jelent. De persze feltételezheted, hogy akkor nem csak ők, hanem mások is, németek, finnek, lengyelek, szerbek mind kedvet kaptak az 5-6 gyermekes családmodellhez.

Ja jó, de neked van igazad, mert te érzelmi alapon érvelsz. Én csak faszkalap vagyok, aki számol.

Tahó Sandokan 2015.12.22. 10:01:13

@ossi.blog.hu: Hagyd, ő rettegni szeretne, nem olvasni, ne zavard össze tényekkel :)

agymosott 2015.12.22. 10:36:48

az egyik gyereket valami bevándoró csinálta anyunak vajon, nem a kopasz szakállas bácsi? kissé kokszos lett.

egyébiránt, oroszországban norilszk városában a legmagasabb a népszaporulat. érdekes, hogy oroszország területén a nagyvárosok közül ott a legalacsonyabb a napsütéses órák száma, meg általában, a szabadidős cselekvések lehetőségének a száma meglehetősen korlátolt, hasonlóan a skandinávokéhoz. ja és mégvalami, az átlagkereset arrafele a sokszorosa oroszország többi területének. én nem tudom, akár lehetséges is, hogy az emancipáció növeli a gyerekvállalási kedvet, de az, hogy beraksz egy térképet, meg több tonna propagandát, semmit nem magyaráz meg automatikusan. bizonyíték kellene, de az nincs.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 10:54:14

@agymosott: Bizonyíték azért nincs, mert azt keresni kéne és nem csak bepötyögni, hogy nincs. De ha keresel, találsz. :D

A franciák pl. nekifeküdtek annak, hogy feltornázzák a születési rátát, csupa olyan intézkedéssel, ami azt segíti elő, hogy a nők mihamarabb visszamenjenek dolgozni. Mára egy szinten vannak Írországgal és a 2.1-es termékenységi rátájukkal ez a két élen járó ország. Az adatokból letisztították a bevándorlást és egyértelmű, hogy a nagyobb gyerekvállalási kedv az irányváltásnak köszönhető:
www.theguardian.com/world/2015/mar/21/france-population-europe-fertility-rate

De majd megnézzük Japánt is, ők most kezdtek bele. :)

agymosott 2015.12.22. 10:55:15

és még valami, elolvastam a fotós leírását a galériáról:

"In spite of this generous allowance and unique bonus, only a fraction of Sweden’s fathers use all their sixty days of parental leave. Only fourteen per cent of parents choose to share the days equally.
This photo essay is based on portraits of dads who belong to that small percentage who choose to stay at home with their child for at least six months."

HA valóban ez a fajta munkamegosztás és totális emancipáció eredményezné a magasabb gyerekvállalási kedvet, akkor nem lenne svédországban magas a gyerekvállalási kedv, hiszen svédországban sem valósul meg - ahogy a fotós írja, ez csak egy szűk kisebbség.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 10:59:25

@agymosott: Oh, bonyolult, mi?
Várjál, beírom, hátha segít. Ne haragudj, tényleg nem megy rövidebben, úgyhogy kénytelen leszel megbirkózni vele...

"Svédországban. Mármint egy olyan országban, ahol tombol a „genderőrület” meg (18 éven alattiak forduljanak el, mert csúnya szó következik ) az emancipáció. Ahol a férfiak kiherélését maga az állam propagálja azzal, hogy arra biztatják a családtervezőket, hogy az anya mihamarabb menjen vissza dolgozni, az apa meg vállaljon nagyobb részt a gyereknevelésből, pl. a gyes felét ő vegye ki és akkor több pénzt kap a család. Svédország -a többi skandináv országgal együtt,- eddig is jobban teljesített, mint pl mi, akik tudjuk a tutit erről az egész emancipációról, de azt remélik, hogy ezzel az intézkedéssel tovább növelhetik a gyermekvállalási kedvet. "

agymosott 2015.12.22. 11:05:47

@ossi.blog.hu: ez már hitelesebbnek tűnik. mondjuk a bevándorlás letisztítása az persze nem egészen úgy megy, hogy a bevándorló backgroundot is letisztítanák a statokról, ahogy pl. a svédországi rape mutatókban is a svédországban született bevándorló erőszaktevő már svédnek számít, etnikumot, vallást meg nem is szabad mérni, mert az nem lenne PC.

ezzel együtt, egy ekkora ugrásban bizonyára az emancipáció értelmes részének is van szerepe, ez tényleg valószínűnek tűnik, elismerem.

agymosott 2015.12.22. 11:08:19

@ossi.blog.hu: lehet gúnyolódni, ostobának beállítani a vitapartnert, ettől még simán látható, hogy masszívan manipulálni próbáltál azzal, hogy a férfiak otthonmaradását és anyukává válását összeraktad a születési mutatókkal, nem megemlítve, hogy ez még svédországban is ritka, a propaganda ellenére.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 11:17:05

@agymosott: Nem értelmezhető. Két dolog miatt:

1. A bevándorló, ha állampolgárságot kap, állampolgár lesz. De a svédek erre is figyeltek: összenézték a Svédországban született és a nem Svédországban született nők gyerekvállalási kedvét. Arra jutottak, hogy fiatalon a nem ott született nőknek több gyerekük van, viszont 40 éves korra kiegyenlítődik és átlagosan kb. ugyanannyi, mint az ott született nőknek. (Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy vannak bevándorlók, akik 1 gyereket vállalnak, meg vannak, akik 4-5-t, hiszen átlagról beszélünk.)

2. Ahogy fentebb Tahó Sandokan is emlékeztetett: ahhoz, hogy a kiemelkedő születési rátát a bevándorlókra lehessen fogni, ahhoz irreálisan sok gyereket kéne vállalniuk.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 11:24:51

@agymosott: Nem. Tényleg lefordítom.
Svédország messze előrébb jár a nők emancipálásában, mint pl. Magyarország. (Talán ebben egyetértünk.) Ehhez társul a mostani 1.85-ös (vagy 1.89-es?) születési ráta. Ezen kívánnak javítani azzal, hogy támogatják, hogy az apák is menjenek gyesre és a nő minél hamarabb vissza tudjon menni dolgozni. Ennek a számai majd később fognak érkezni. A mondandó annyi, hogy nem visszakozni akarnak az emancipációból a több gyerek reményében, hanem éppen ellenkezőleg: még inkább emancipálni akarnak.

Erről szólt a szöveg. Így érthető?

agymosott 2015.12.22. 11:25:04

@ossi.blog.hu: hát ezt erősen kétlem, márnint hogy 40 éves korra kiegyenltődne a gyerekvállalás. erről linket kérek.

2. igen, ő svédországról beszélt. franciaországban viszont a lakosság kb. 10%-a muzulmán már, ami azért már rendesen tud látszódni egy statisztikában - ha önmagában természetesen nem is magyarázat mindenre.

Tahó Sandokan 2015.12.22. 11:29:07

@agymosott: Gondolj bele, mi tesz jobbat a szülési kedvnek? Az, ha itthon hivatkoznak arra, hogy ez a nők kötelessége és életcélja, vagy az, ha olyan környezetet teremtenek országszinten, hogy a polgárok jól érezzék magukat?

Tedd fel a kérdést: hol vállalnál szívesebben gyereket? Abban az országban, mely munkaképes lakosságának 10%-át vesztette el a kivándorlás miatt, vagy abban az országban, ahova ők (és mások is) mentek?

Azt az EGÉSZ történelemben meg lehetett figyelni, hogy az emberek oda szöknek ahol jobb az élet, onnan ahol szarabb. Ahol nyomokban megtalálható a civilizáció, ott még ráadásul az is megfigyelhető, hogy egészségesebb családmodellek vannak (2 gyermekes körüli családok). Ezzel szemben szinte egész Kelet- és Dél-Európában 1,5 gyermek alatt van a gyermekvállalási kedv. Miért? Nem azért, mert Soros pénzeli Obama gyíkembereit. Azért, mert rosszabb itt az élet, és az itt dolgozó annak ellenére sem látja a jövőjét, hogy az állam tűzbe teszi a kezét azért, hogy 1000 forrásból halljad: egyre jobb neked.

A valóságot viszont nem lehet elkendőzni, az emberek oda mennek, ahol jobb. Svédországban nem dübörög a propaganda arról, hogy minden jobb. Ott minden jobb. Ha ezt kommunikálni kell, az baj.

Tahó Sandokan 2015.12.22. 11:29:48

@agymosott: Itt a kommentszekcióban adott linket. Meg lehet nézni.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 11:31:20

@agymosott: Kicsit feljebb ott volt a link :)
www.scb.se/en_/Finding-statistics/Statistics-by-subject-area/Population/Population-projections/Demographic-Analysis-DEMOG/Aktuell-Pong/55356/Behallare-for-Press/380120/

Az a helyzet, hogy lehet ezt bonyolítani, de valaki vagy állampolgár vagy nem, ha az, akkor mindegy, hogy a nagyapja volt bevándorló vagy soha, senki a családjában és ő áttért, másrészt a franciáknak elhiszem, hogy amikor azt mondják, hogy egyértelmű, hogy az intézkedéseknek köszönhető a gyerekvállalási kedv, akkor valszeg tényleg megnézték. Mert, hogy ez hivatalos álláspont.
De ha gondolod, délután megnézem, hogy mit lehet találni a számokról, jó?

agymosott 2015.12.22. 11:39:40

@ossi.blog.hu: nekem meg erről az a véleményem, hogy most fogják túltolni a témát. kell a nőknek egyenlő jogokat biztosítani, de a férfiak férfi mivoltát felszámolják, az már nem biztos, hogy jó lesz.

agymosott 2015.12.22. 11:42:20

@Tahó Sandokan: olyan országban vállanék gyereket, ahol tudom biztosítani anyagilag a feltételeit ennek. ennyi. és nem az növelné a kedvemet ehhez, hogy megmondja az állam, hogy a feleségemnek nőként és nekem férfiként hogyan kell a gyerekvállalási feladatokat felosztanunk. ennyi.

agymosott 2015.12.22. 11:47:04

@ossi.blog.hu: "Childbearing differs for women born in different countries. Two groups have more children than Swedish born women. Women born in countries in Europe outside the EU have an average of 2.0 children and women born in countries outside Europe with a low development level have 2.6 children. Women born in EU countries have fewer children on average than Swedish born children, 1.5 children on average. In the other three groups that were studied, childbearing is at the same level as for Swedish born women."

magyarán a dél és kelet-európai bevándorlók alacsony gyerekvállalási kedve lehúzza a muzulmán és afrikai bevándorlók magas átlagát, a végeredmény pedig a svéd átlaggal azonos. érdekes.

Tahó Sandokan 2015.12.22. 11:56:34

@agymosott: Pontosan erre céloztam. Svédországban ösztönzik azt, hogy a férfiak is nyugodtan szálljanak be ebbe. A legfontosabb üzenet: ott meg lehet tenni. Itthon sokan alig keresnek többet, mint nettó 500 EUR havonta, ez igencsak siralmas, ebből az alacsonyabb árszínvonal ellenére sem lehet rendesen kijönni családostul.

Ha egy kereső el tudja tartani a családot az azt jelenti, hogy úgy osztjátok be ezt, ahogy TI akarjátok, és nem kényszerpályán vagytok. Én meg tudom tenni munkámból adódóan, hogy feleségem otthon maradjon a gyerkőccel, de ha csak saccolnom kell az emberek 80%-a nem engedheti meg magának, hogy kiessen egy kereset, vagy csak lecsökkenjen.

Ákosra és Kövérre azért vagyok csak kiakadva, mert Ákos egy bazinagy pénzhalomról ugat le másoknak, hogy mi lenne a dolguk. Olyan az, mint az egyszeri hercegnőcske, aki amikor megtudja, hogy nincsen kenyere a népnek, akkor felveti a kérdést, miért nem esznek kalácsot? Kövér pedig tagja annak a politikusi gárdának (beleértem az elmúlt 25 év összes "nagyágyúját") akik együttes erővel érték el, hogy ez az ország egy majdnem nyugati színvonalról essen vissza a Balkánra. Ezért irritáló. Mindenkinek meg lehet a véleménye a férfi-női szerepekről, de ez a két figura szerintem pont ezekért a körülményekért roppant cinikusok.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 15:05:25

@agymosott: Ami jelentős különbség a francia&skandináv vs dél vagy kelet-európai országokkal szemben, az a házasságon kívül született gyerekek. (Ezt a fent említett Guardian cikk is kiemeli).
Mondjuk egy élettársi kapcsolatban nagyobb eséllyel tartja meg a nő a gyerekét, ha 1. tudja, hogy el fogja tudni tartani, akár egyedül is (kap munkát, minél kevesebb hátránnyal a gyerek miatt). 2. Ha bízhat abban, hogy a gyerek később is közös felelősség (ebben segíthet az apás gyes). Akkor is, ha a kapcsolattal úgy számol, hogy nem biztos, hogy örökké fog tartani.

@Tahó Sandokan: Az a gond, hogy megengedheted. De azt is megengedhetitek, hogy mondjuk, jöjjön még 2 gyerek mellé, feleséged kihagy 6-9 évet melóból, aztán meg veled valami történik és nem tudod hazavinni azt a pénzt, amiből ő otthon tud maradni? (Mindamellett, hogy a lakosság 80% elvileg még tényleg azt sem engedheti meg, hogy 3 gyereket vállaljon, nem hogy arról álmodozzon, hogy a feleség ennyi ideig ne dolgozzon, vagy egyáltalán ne dolgozzon.)

Alapvetően egyre inkább azt gondolom, hogy még Kövérék is azt csinálják, amivel szemben nincs ellenállás. Ha az emberek 120 nettóval azt tartják normálisnak, hogy ők szülik a csemetéket, a másik meg viszi haza a mamutot, vagy vica versa, ott a fejekben is nagy gond van. Erre mindig lesz politikus, aki építeni fog és nem jutunk előrébb...

ossi.blog.hu 2015.12.22. 15:08:33

@agymosott: Egyébként igen, ezt írtam én is, hogy az egyik bevándorló szül egy gyereket, a másik meg 4-5-t, így jön ki, hogy az átlag ugyanannyi, mint a svéd nőknél. Attól az még ugyanannyi, tök mindegy, hogy melyik honnan jött.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 15:14:22

@agymosott: És az örök kérdés, hogy mi a férfi mivoltja?
Talán nem férfi az, aki tudja, hogy azért sír, mert most éhes, fáradt, beteg, fáj valami? Aki mellé nem kell odarezzenteni a fél rokonságot, ha anya egy hétre kórházba megy? Akinek nem csak az a gyerekfelügyelet, hogy a gyerek a kiságyban, ő meg elfoglalja magát? Aki tudja, hogy mikor esedékes a következő oltás a gyereknek vagy hányas ruha kell neki éppen?

Ebben mi a férfiatlan?

renhoek 2015.12.22. 17:28:42

"Akárhogy is nézem a fenti térképet a termékenységi rátákról, ezen bizony jól látszik a különbség azok között az országok között, ahol a nők emancipálása (ami állítólag egyben a férfiak kiherélését is jelenti) kormányzati program, meg azok között, ahol úgy hiszik, hogy a gyerekvállalás és utódgondozás amolyan női principium, a beteljesedett női lét egyetlen és igaz formája, a férfi dolga meg, hogy ehhez biztosítsa a hátteret."

Itt fejeztem be az olvasást.
Mindenféle szociológiai (még a szociológia mint "tudomány"... olyan komplex hatások érik az emberi társadalmat, hogy áltudományhoz konvergál inkább) alap nélkül kijelenteni ezt elég húzós... Még véletlenül sincs köze a jóléti társadalmakhoz... de mindegy.

Ettől az írástól sem fogja az átlagember "megkedvelni" az emancipációt.

renhoek 2015.12.22. 17:30:31

Szóval megnéznék erről 3-4 átfogó tanulmányt, mert szerintem az égvilágon semmi köze nincs a női egyenjogúságnak a születésszámhoz. Csak egy erőltetett következtetés az egész.

ossi.blog.hu 2015.12.22. 18:10:10

@renhoek: Google szerint ennek pl. van köze. Az utolsó oldalon vannak a referenciák, feltételezem, hogy azokból érdemes szemezgetni.

www.berlin-institut.org/fileadmin/user_upload/Veroeffentlichungen/Emancipation_online.pdf

ossi.blog.hu 2015.12.22. 18:10:43

@renhoek: Átlagember, mint "Ember"? :D

Pista70 2015.12.23. 22:10:41

Kivettem a gyermekek ellátásából, gondozásából a részemet. Azt hiszem, derekasan. Nem akadályoztam meg a feleségemet abban, hogy amikor a két kisebb gyerek még nem mehetett bölcsibe, visszamenjen dolgozni. Sőt! Támogattam ebben. Addig, amíg a bölcsőde nem tudta őket fogadni, kb. négy hónapig, egy éjszakázással járó munkakör mellett vállaltam a gondozásukat (etetés, pelenkázás, orvoshoz vitel etc.) E mellett vagy tíz éven át, a teljes lakástakarítást is én jórészt én csináltam. Ha kellett, főztem. Sosem mondok nemet ma sem takarításnál, főzésnél és semmiféle egyéb munkánál. Mégis azt mondom, hogy jobb lenne, ha a nők addig az ideig legalább, amíg a gyermekek kicsik, otthon maradhatnának. Megtapasztaltam ugyanis azt, hogy milyen képtelenül nagy teher egy nőnek a kettőnek együtt megfelelnie még így is. Hogy egy emancipált, munkahelyre rohanó, a munkákat gyakorta haza hozó, képzésekre járó nő fáradt, türelmetlen, ideges.

ossi.blog.hu 2015.12.23. 23:11:06

@Pista70: Azt gondolom, hogy ez munkahelytől is függ, meg mentalitástól is.

Abban igazad van, hogy ez is olyasmi, amiben le vagyunk maradva, mert hogy nálunk "az dolgozik rendesen, aki beleszakad". Abszolút főnökön és cégen múlik, hogy mennyire tartják tiszteletben a magánélet és a munka egyensúlyát. Azt gondolom, ezzel nem csak a nőknek van gondjuk Magyarországon. Hiszen az sem normális, hogy apa dolgozik estig, vagy viszi még haza a melót és az sem jó, ha apa kimerült és türelmetlen. (Persze, tudom, hogy nehéz általánosítani, mert aki vállalkozó, vagy éppen kis cége van, nem biztos, hogy megengedheti, hogy humánusan működjön.)

Azt gondolnám, hogy az a vezetés vagy főnök, akinél az a normális, hogy saját maga is aktív részese akar lenni a gyereke életének és gondozásának, illetve, otthon megosztják a terheket, az át tudja gondolni, hogy erre lehet, hogy a beosztottaknak is van igényük. Esetleg arra gondol, hogy ez olyan gesztus a cég részéről, amiért viszont olcsóbban is dolgoznának nála. Akiknél az a normális, hogy ő a karrierjével meg a pénzzel törődik, otthon a párja tartja a frontot, az nagyobb eséllyel hasonló hozzáállást fog elvárni a dolgozóktól is és nem esik le neki, hogy egy idő után nem biztos, hogy van az a pénz, amivel lehet kompenzálni. Így meg egy ördögi kör.

Vagyis arra tippelnék, hogy miközben a nők emancipálásáról van szó, azért a férfiaknak is lenne haszna belőle. Minél többen lennének, akik így gondolkodnak, annál természetesebb lenne, hogy se apának nem kéne beleszakadnia a melóba, sem az az anyának, aki lépést akar tartani.

Ahol dolgozom, volt olyan időszak, amikor túlóra csak hivatalosan és nagyon indokolt esetben lehetett. Oktatás, továbbképzés csak a munkaidő terhére. Aki oda akart érni oviba, suli után a gyerekért, megoldható volt. Éves értékelésnél a túlóra inkább negatívum volt, mert hogy ha sok volt, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz. Aztán jött az az időszak és főnökök, akinél meg csak az számított, hogy tudsz-e extrát felmutatni, azt meg felejtsd el, hogy beteg a gyerek, otthonról dolgoznál, vagy más munkaidőbeosztásban akarsz dolgozni, mert az jobban összeegyeztethető a magánéleteddel. Pedig ugyanaz a cég, ugyanaz a meló. Vagyis ebben az esetben csak a főnökökön múlott.

Allen9 2015.12.24. 00:00:43

Jól látom, hogy a fejlett, emancipált Törökországban a legnagyobb a szaporulat?
Igaz, ott valóban tombol a gender őrület!

Remek a példatérkép! Köszönet érte!

Előre a törökök által elért mindenért!

Édes Istenem. Nem lehetne, hogy ilyen propaganda cikkeket olyanok írjanak, akik legalább egy kicsit is tudnak térképet hamisítani?

ossi.blog.hu 2015.12.24. 07:26:13

@Allen9: Oké, nézzük Törökországot. (Nézhetnénk Albániát is, mert a fenti térképen nem jelölik, de ott is nagyon magas a termékenységi ráta, viszont Törökország tényleg érdekes.)

Szóval, igen, magasabb volt a gyermekvállalási kedv korábban is, mint nálunk, viszont a 2000-es évek közepétől náluk is elindult egy csökkenés, főleg a nyugatiasabb nyugati részen. 2008-ban Erdogan azt mondta, hogy ki akarják írtani a török népet (nemtom kik, a hivatkozott cikk szerint talán a kurdokra gondolt, akiknél jóval magasabb a termékenységi ráta, mint a törököknél), ezért hogy a nemzet fennmaradjon, minden nő szüljön legalább 3 gyereket. (Forrás: www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/08/turkey-foster-care-children-erdogans-call-to-have-three-kid.html#)

Azért, hogy ezt támogassák, olyan intézkedéseket hoztak, hogy:
1. Minden egyes megszületett gyerek után az állam pénzt ad, aminek az összege úgy nőtt, ahányadik gyerek érkezett a családba.
2. Bevezették a rugalmas munkaidőt a gyereket vállaló dolgozó nők számára, hogy össze tudják egyeztetni a munkát a gyerekkel.
3. Bevezették, hogy az állam fizeti az óvodát, hogy a dolgozó nők vissza tudjanak térni a munkába.

Az eredmények megmutatkoznak egyrészt abban, hogy tényleg több gyerek született, másrészt abban, hogy jelentősen megnőtt azoknak a családok száma, akik állami támogatásra szorulnak, hogy a gyerekeiket nevelni tudják, illetve azoknak a száma is, akik állami gondozásba adják a gyereküket.

Szal, úgy tűnik, hogy a törökök is ahhoz nyúltak, hogy a dolgozó nőkre gondoltak, amikor több gyerek vállalására akarták biztatni az embereket, azért hogy azok össze tudják egyeztetni a gyerekvállalást a munkával.. (Francba...)

Az gondolom azért leesett, hogy a térkép forrás, tehát más készítette, mint aki a "propaganda cikket" írta, de kösz az észrevételt. :)

Pista70 2015.12.25. 19:39:02

@ossi.blog.hu: Az állami intézkedéseken és a társadalmi hozzáálláson, a szolidaritáson múlik a dolog. Azon például, hogy a társadalom hogyan viszonyul az utódok kérdéséhez. Ha azt önző szemléletet vallja a többség, amit nálunk sok-sok évtizedes szívós munkával alakítottak ki, hogy ti. az az érték, ami direkt és azonnal pénzben mérhető, ha a gyermeket kizárólag magánügynek, egyéni passziónak, hobbinak tartják, amit mindenki a saját zsebéből fizessen, akkor semmi sem fog változni. Az utóbbi években felső szinten komoly változás történt, de lent semmi sem változott. Maradt a "Kinek mi köze hozzá?", meg a "Magadnak szülsz édes lányom, rám ne számíts." féle önző , pusztító szemlélet.

ossi.blog.hu 2015.12.26. 09:20:18

@Pista70: Meglehet, bár én nem feltétlenül az anyagiasságot látom mögötte. És oka is van annak, hogy miért lettünk ennyire anyagiasak.
Ami ráadásul viszonylagos is. Lehet beszélni karrierista nőkről, de a valóság ezzel szemben az, hogy nincs sok opció, mint hogy apa és anya is törődik az előremenetelével, mert nem egyszerűen fel akarják nevelni a gyerekeiket, hanem az is számít, hogy hogyan. Ugyanígy, lehet az embereket anyagiasnak tartani, csak éppen a nagy többség nem a luxusért teker, hanem alap dolgokért - ami sokaknak már luxus. De ne fogadjuk már el, hogy nyaralni, félretenni, a jövőre gondolni, a jövőt megalapozni tényleg luxus..

Az igaz, hogy egyre erősebb az igény arra, hogy mindenki pattanjon le a közös kasszáról és ez valszeg a családokat és a gyerekek támogatását is érinti, de azt hiszem, a többség még mindig inkább azon vagy, hogy az a pénz, ami gyerekekre megy, az nem kidobott pénz.

Pista70 2015.12.28. 11:15:37

@ossi.blog.hu: Nem a családokra épül a modern, civilizált, tudományos, technikai civilizáció, hanem az egyéni teljesítményre. Ebben a felállásban a házasság is, a gyerek is, nyűg, felesleges pénzpocsékolás, időtöltés.Ebben az egyére szabott taposásban szűnik meg a jövő.

ossi.blog.hu 2015.12.30. 09:17:04

@Pista70: A "család" folyamatosan változik, az adott korhoz illően. Az a család idea, amit most annyira eszményítünk egy kitalált, soha nem létezett álom. Most azt képzeljük, hogy apu és anyu szerelembe esnek, úgy ítélik meg, hogy ez egy életképes kapcsolat, összekötik az életüket, jönnek az utódok és tűzön-vizen át kitart egy szoros közösség, ami arra épül, hogy a tagjai biológiai rokonok.
Ezzel szemben a valóság az, hogy a kapcsolatok többsége nem tart ki (ezer féle okból, nem az a lényeg, hogy miért), a biztos családi háttér nem mindenkinek adatik meg, sőt, nem ritkán pont egy olyan kereszt, amit az utódok életük végéig hurcolnak magukkal.

Azért nem volt az még olyan régen, amikor a család gyakorlatilag két, családnak nevezett közösség gazdasági társulását jelentette, amiben a legfőbb szervező és összetartó erő maga a vagyon volt. Apu és anyu összeházasodtak, majd ha szerencséjük volt egymásba szerettek, de nem volt szempont, hogy hogyan éreznek egymás iránt. Az utódok számára meg előre ki volt jelölve, hogy ki viszi tovább a családi vagyont és ki az, akinek máshogy kell vagyonra szert tennie. Kilépni belőle nem igazán lehetett, és nem kellett szeretni, elég volt elviselni.

De vehetnénk más példákat is, ahol a család teljesen mást jelentett, mint amit ma értünk alatta.

Úgyhogy innen nézve, egy "a családokra épülő modern civilizáció" értelmezhetetlen. Nem a család jelentése és a valóság állnak szemben egymással, hanem a családról alkotott eszményi kép és a valóság.

blöff 2015.12.31. 11:36:13

Nagyon gagyi ez a jófejkedő emancipált szöveg. A nők fejükbe vették, hogy az a trendi, hogy ők is macsó férfiak legyenek. A mai nőideál a nők szemében: a macsó férfi. Vezető, cégakármibirodalom feje, pióta, (bányász azért nem), hajnalig bírja a partit részegen és akárhogy, ez kell nekik, a férfi meg legyen egyenjogú, menjen babázni.
Bicskanyitogató ez a jófejkedő cikk.

ossi.blog.hu 2015.12.31. 18:52:02

@blöff: Úristen, úristen! Mik nincsenek :D

Pista70 2015.12.31. 20:02:12

@ossi.blog.hu: Nem a család fogalma a kérdés, hanem az, hogy az életet melyik képes legalább a kapott mennyiségi szinten továbbadni. Ma individualista alapú árválasztás zajlik. Mint mindenben, az megy, hogy "Ebbe senkinek semmiféle bele szólása nem lehet." A szülőknek se. Pedig ahogy ma se, úgy, gondolom régen se akart a szülő rosszat a gyerekének. A ma embere önmagát akarja szeretni. Nem azt nézi, hogy mit tud adni, hanem, hogy mit kaphat. A kapcsolatokból is csak kivenni akar, de beletenni alig. Szeretni márpedig kell! És nem magunkat. S erre az individualista, a közösségeket a megsemmisülés szélére juttató önzésre semmiféle magyarázat nem fogadható el.

ossi.blog.hu 2016.01.01. 09:27:10

@Pista70: Pedig az egy teljesen egészséges dolog, hogy a két adott ember dönt és nem pl. a szülők. Persze, a szülők sosem akartak rosszat, de azért legyünk őszinték, abban nem sok emberséges volt, hogy fiam/lányom, vele fogsz összeházasodni, mert így tovább nő a vagyon, pont. Az sem túl emberséges, hogy ha valaki nem találkozik olyannal x éves koráig, akivel együtt tudna élni (ami inkább ugye nők felé volt elvárás), akkor azt kell választani, aki jut és nem annyira vészes, mert mit fognak gondolni az emberek..

A megsemmisülés szélére juttató önzés meg értelmezhetetlen. Országok vannak gondban a születések számával, de nem mindegyik. Európában sem mindegyik. Másrészt, ha emberi fajról beszélünk, akkor meg éppen, hogy túlnépesedés van.

Az érzelmi intelligencia meg megint más kérdés. A mi oktatási rendszerünkben igazán sosem volt a tananyag része (vannak országok, -és/vagy iskolatípusok, ahol igen), és mivel nálunk egyik generáció sem tanulta meg, hogy miért fontos, így a következőnek sem fogják tudni átadni. De ez a mi problémánk.

blöff 2016.01.01. 14:13:09

@ossi.blog.hu: ez megint milyen álhablaty, nem vagy te egy kicsit modoros? A jófejkedő stílus alatt ezt is értem, hogy valós indulataidat látható jófejmázzal igyekszel leplezni.

Pista70 2016.01.01. 15:11:11

Nem tudom, hogy mi az értelmezhetetlen abban, ha azt mondom, hogy az a társadalom, amelyben az egyéni önzés túlburjánzik az halálra ítéli önmagát. Az európai népek évszázadokon át olyan társadalmakban éltek, amely nem engedett ennek az önzésnek teret. Nem a vagyonról volt itt szó, hanem arról, hogy a jövő a társadalmi, gazdasági berendezkedésben főrangot képviselt. Aztán ahogy szépen, lassan teret nyert a tudományos, technikai civilizáció, úgy alakult ez át és jutottunk el oda, hogy a fejlettnek mondott országokban akadozik az utánpótlás, hogy a családok széthullanak, létre jönnek, meg, hogy olyan emberi együttélési formák jönnek létre, amelyek az élet továbbadására totál képtelenek. A szabadság, a "Jogom van hozzá!" jelszavait lobogtatva. S igen gyakran épp ezek a "szabadságharcosok" azok, akik bagatellizálják a népesedési gondokat, vagy netán épp frászt kapnak tőle. Mert a felelősségükben érinti a kérdés őket.

ossi.blog.hu 2016.01.01. 20:48:18

@Pista70: Az az értelmezhetetlen, hogy a család folyamatosan változott. Az a fajta, amit idealizálsz, hogy két ember találkozik és aztán együtt élnek, míg a halál el nem választja őket, az kb 100-150 éves. Tehát addig is fennmaradtak társadalmak, na meg az emberiség is.
Az ősemberek poligámiában éltek. Mezopotámiában engedélyezett volt a válás. A görögöknél a feleség gyakorlatilag a férj cselédje volt, de normális volt, hogy a férj mellette kurvázott. Középkor dettó. A honfoglaló magyarok ugyanúgy kis családokban éltek: apa, anya, gyerekek.
A válásra való igény teljesen természetes. Ha nem működik, az mindenkinek csak szenvedés, a gyereknek is. Csak régen ezt úgy oldották meg, hogy a) ha volt pénzük, akkor papíron fennmaradt a házasság, a nő kapott valami járadákot, egyébként mindenki élte a maga életét (ami szintén egy válás, akárhogy is nézem), b) nem volt pénzük, akkor meg pokollá tették egymás életét (ez meg a nagy, szent önfeláldozás).

Értem, amit mondasz, de amit visszasírsz, sosem volt.

Pista70 2016.01.05. 15:56:47

@ossi.blog.hu: Szerintem ez meg a savanyú a szőlő mentalitás és a mai ember visszavetíti a sikertelenségét és az önzése miatt széthulló kapcsolataiból származó keserűségét későbbi korokra. Ma nagyon egyszerű eldobálni mindent. Nem a megjavításán ügyködünk, mert túl sok fáradtságot, időt és egyebeket kíván. Egyszerűbb a polcról leemelni az újat. Aztán gyártjuk hozzá az önigazolást és bólogatunk hozzá egymásnak. Csak hát a tükör mást mutat ám, ha belenézünk: egy önző szaralakot.

vvvv15 2016.01.05. 17:00:21

Minden Észak-Európai országban magasabb az átlagos gyerekszám, mint Európában beleértve Írországot (ahol törvény rendelkezik úgy, hogy csak az anya mehet gyesre) és a balti államokat is. Ha jól megnézzük az adatokat akkor azt látjuk, hogy a fiatalok otthonról való elköltözése (Észak-Európában korábban költöznek el otthonról és alapítanak családot) sokkal inkább korrelál a termékenységi rátával, mint a női munkavállalás aránya (ez esetben egyébként Németországnak igen magas termékenységgel kéne rendelkeznie, ugyanis ott is igen magas a női munkavállalók aránya).

Azért csak kiderül, hogy mi a helyzet: "ahol a nők emancipálása kormányzati program". Valóban: történetesen még az apák gyesre menetelét is azért kezdték el ösztönözni, mert azt gondolták, hogy ezzel a nők munkaerőpiaci egyenlősége javul és nem azért, hogy az apák társadalmi megbecsültsége az anyáéval egyenértékű legyen. Hogy mennyire nem egyenjogúak az apák Svédországban, arról ezen a svéd apajogi oldalon bővebben is tud tájékozódni, aki szeretne:
www.dads-r-us.se/

Egyébként érdemes megjegyezni azt, hogy ezekben az országokban csökkenő tendenciát mutat a termékenységi ráta.
Norvégia termékenységi rátája pl.
2009: 1,98
2010: 1,95
2011: 1,88
2012: 1,85
2013: 1,78
2014: 1,76

De visszatérve az okokra: ez sokkal összetettebb kérdésnél ennél. Olyan dolgok együttesen befolyásolják ezt, mint a nők/férfiak szerepe a munkavállalásban/családban, családi támogatások mértéke, kiszámíthatósága, a fiatalok önállósága (mikor költöznek el a szüleiktől, alapítanak családot), munkaerőpiac rugalmassága, hogy mennyire lehetsz biztos abban, hogy lesz munkád (milyen szintű a munkahelyi biztonságérzet, milyen könnyű új munkát találni) városokban/falvakban élők aránya, éghajlat (pl. Olaszországban a hegyvidékes területen lényegesen magasabb a termékenységi ráta, mint a mediterrán területeken), jövedelem, anyagi biztonság, iskolázottság, vallás, bevándorlók aránya, illetve, hogy azok honnét származnak, a korábbi generációk példái (akinek nincs testvére az sokkal nagyobb eséllyel vállal csak 1 gyereket, mint akinek van) stb.

Csupán demagógia és propaganda ezek közül egyet kiemelni és úgy feltüntetni, mint az oka annak, hogy egy országban a termékenység magas vagy alacsony. Épp azért nem tudják megoldani szinte sehol ezt a problémát, mert ennyire összetett.

ossi.blog.hu 2016.01.07. 23:52:15

@valodiegyenloseget: Mondjuk, választhattad volna Svédországot is példának, csak ott meg az lenne, hogy emelkedik. A 2000-es évek elején 1.6 volt, most 1.9 körül van évek óta.
Persze, senki nem mondta, hogy egy dologra rá lehet húzni, viszont fentebb betettem egy tanulmányt, ez az:
www.berlin-institut.org/fileadmin/user_upload/Veroeffentlichungen/Emancipation_online.pdf

Több szempont szerint is összehasonlítja az országok sajátosságait és a gyermekvállalási kedvet. A 12. oldalon van egy grafikon, amin az szerepel, hogy első, illetve második gyerek után mekkora eséllyel térnek vissza a nők a munkába. És itt azért eléggé egybeesnek a gyerekvállalási kedvvel. (És mielőtt félreértenéd, én sem úgy olvasom, hogy ha a nő dolgozik=több gyerek, hiszen értelemszerűen, ez olyanokat is takar például, hogy mondjuk milyen az óvodai, bölcsödei ellátás, ami lehetővé teszi, hogy egyáltalán vissza tudjanak térni, karrier szempontjából mekkora hátrány ha gyereke van, stb.)

Mindemellett, szerintem a mondanivaló érthető: az az idealizált családkép, hogy anyu a család kályhája, apu meg a kenyérkereső ( vagy fő kenyérkereső) azért mégis csak kiszolgáltatottabbá teszi a nőket, tehát el fog gondolkodni azon, hogy hány gyereket mer vállalni.
Nekem Skandináviában az volt a meglepő, hogy sokkal kevésbé éreztem a félelmet, hogy mi lesz, ha egyedül maradok a gyerekkel? Meg fogok tudni élni? Fogok tudni párt találni? Mekkora kompromisszumokat kell majd akkor kötnöm? És ebben már nagyon nem mindegy, hogy egy nő tudja, hogy bármi történik, egyedül is el fogja tudni tartani a gyerekeit. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy mekkora eséllyel tud azzal számolni, hogy a keresete és az állami támogatások/intézmények együtt elég lesz hozzá.. Innen nézve Magyarországon nem csak emancipáció szempontjából necces, de az is hozzátartozik. Viszont, az a favorizált irány, hogy vissza a múltba, szerintem éppenséggel kontraproduktív lesz.

ossi.blog.hu 2016.01.08. 00:00:02

@Pista70: Vagy csak a változásoktól félő emberek hiszik, hogy régen minden jobb volt, még a családok meg a házasságok is. Lásd Tiszazug :) A régi szép időkben pl. így intézték a válást, ha már hivatalosan nem lehetett és pénzük sem volt, hogy külön élhessenek.
hu.wikipedia.org/wiki/Nagyr%C3%A9vi_angyalcsin%C3%A1l%C3%B3k

Pista70 2016.01.10. 17:35:51

@ossi.blog.hu: A Halál is egy változás. Most épp ez folyik az európai nemzetek esetében. S ebben, sajnos a félrecsúszott emancipációnak igen nagy szerepe van. Ugyanis nem az anyaág igényeihez, szükségleteihez képet zajlott és zajlik.

ossi.blog.hu 2016.01.10. 18:15:03

@Pista70: Aztán mi igazodik az "anyaág igényeihez"? Két kapálás között szoptatni? Ovi helyet vinni ki a földre a gyereket? Napszámmal fizetni a lakhatásért? Cselédként dolgozni, hogy aztán kirúgjanak ha férjhez mész? Aztán ha meghal a férjed a háborúban, akkor ingyen kenyéren élni a rokonok jóindulatára utalva? Mert az én nem túl emancipált nagymamáimnak ez jutott. Csak mellette jöttek a gyerekek, mert az nem az asszony dolga volt eldönteni, hogy hány gyereket akar. Ott nem volt az, hogy anyu otthon nevelgeti a gyerekeket szeretetben meg ellátja a háztartást, apu meg eltartja őket. Nagymamám öt gyereket szült, de hogy tényleg szült-e volna annyit, ha lett volna választása, azt erősen kétlem.

Esetleg átvenni a férfiak munkáját, amikor azok háborúban vannak, ami az iskoláztatás mellett, a vallás visszaszorulásával együtt elindította a nők emancipációját?

De tudod mit? Kérdezd meg a japánokat, akik annyira hittek az "anyaág igényeinek" a biztosításában, hogy most alacsonyabb a születési rátájuk, mint az európai vagy a magyar átlag és most úgy döntöttek, hogy mégis csak nekifekszenek ennek az emancipáció témának.. (Link benne volt a cikkben.)

Nyugodj meg, ha az európai kultúrának vége lesz, annak nem az emancipáció lesz az oka. :)

Pista70 2016.01.10. 19:07:05

Az anyaság igényei, nem azt jelentik, hogy konyha, baba, templom és kész, nem azt, hogy ha nem ehhez igazítjuk a közéleti, a munkahelyi szerepeket, ha az "élet előállításánál" a javak előállítását előbbre valónak tartjuk, ha felcseréljük az eszközértéket a célértékkel, akkor annak pusztulás lesz a következménye. Ugye tetszett értesülni a Németországi erőszakoskodásról és úgy egyáltalán arról, ami az utóbbi egy évben felerősödött Európában. Hát, ennek, bizony, az európai demográfiai csőd a háttere. Annak meg az a fajta emancipáció is, amely rangsorban a gyermektelen, de az anyagi javak előállításában előbbre jutni képes nőt helyezi rangsorban előbbre.

ossi.blog.hu 2016.01.11. 09:25:41

@Pista70: Azért a németországi történéseket ne vetítsük ki egész Európára... Nem egész Európa van nagy bajban, hanem az országai többsége. Ráadásul a németeknél ennek semmi köze az emancipációhoz, ott már évszázadok óta az 1-2 gyerek dívik.

Azt gondolom, hogy ezen nincs mit sokat ragozni. Ha nem lehet bízni abban, hogy ha bármi történik, egyedül is megy, ha a fizetésedet és a munkahelyi lehetőségeidet erősen befolyásolja, hogy szültél (vagy várhatóan szülni fogsz belátható időn belül), ha két ember fizetése nem elég egy tervezhető jövőhöz, ha az állami intézményrendszer és támogatások életszerűtlenek, az mind jelentősen csökkenti a biztonságérzetet, ezen keresztül meg azt, hogy az emberek hány gyereket mernek bevállalni. Persze, elhiszem, hogy ezeket a férfiak mindig jobban tudják, de mondok egy Magyarországon már teljesen szokatlan dolgot: talán előrébb lennénk, ha meghallgatnánk az érintetteket is?

Noname Watanabe 2016.06.06. 11:10:10

@Tahó Sandokan: Svédország 9,5 millió lakosából 1,4 millió bevándorló vagy bevándorló leszármazottja. Úgyhogy bevándorlás nélkül 15 %-kal kevesebb lakosa lenne a gender-bender, apu GYES-el Svédhonnak.

"Ja jó, de neked van igazad, mert te érzelmi alapon érvelsz. Én csak faszkalap vagyok, aki számol."
süti beállítások módosítása